Jantine Hos

Jantine Hos (1946) – beeldend kunstenaar

Mijn werk

Mijn werk ontstaat vanuit een zoeken naar evenwicht. Ik hou van orde en structuren, hoewel het in mijn omgeving soms ook een ongelofelijke chaos kan zijn. En ik zoek naar mogelijkheden om soms onverenigbare zaken te combineren.

De laatste jaren ben ik vooral bezig met het exploreren van papier. De uitdaging om een van nature vlak materiaal toch ruimtelijk te krijgen. Met als extra opgave om ook de eigenschap van papier als drager van teksten te behouden.

Levensloop

Ik ben als beeldend kunstenaar laat gestart om mezelf meer bekendheid te geven.

Tot 2008 was het voldoende om alleen maar voor mijzelf dingen te maken en wat te experimenteren met materialen.  Toegegeven, ook nog een beetje voor de mensen die ik ken.

Eigen onderhoud

Opgevoed met de opvatting dat elk mens in zijn eigen onderhoud te moet voorzien ben ik na  de opleiding (Academie voor Beeldende Vorming) handvaardigheid gaan geven. Op de achtergrond speelde altijd wel het ‘kunstenaarschap’, maar dat leek een onzekere weg. Ik had destijds onvoldoende lef om die stap te maken.

Onderwijs vaarwel

Na bijna 18 jaar onderwijs had ik het wel gezien met het lesgeven in ‘dingen maken met de handen’.

Toch maar liever ‘dingen maken met het hoofd’ en een volledig andere loopbaan volgt in de wereld van automatisering en informatisering bij de Rijksoverheid (Ministerie van Justitie). Enig bijspijkeren met avondstudie was wel noodzakelijk – het gymnasium lag al een tijd in het verleden.

Ongerijmdheden

Mensen zijn vaak verbaasd als ze horen wat ik gedaan heb voordat ik in de ICT belandde. Kunnen zaken niet met elkaar rijmen, terwijl het voor mij weinig verschil maakt: voor het oplossen van vormgevingsproblemen gebruik je dezelfde hersenmassa als voor informatieproblemen. Het materiaal verschilt, en uiteraard de resultaten en uitkomsten … maar niet de denkprocessen.

Debuut als kunstenaar

Meerdere malen heeft mijn echtgenoot (Henk Spierenburg  1934-2005) geprobeerd om me  tot een tentoonstelling te verleiden. Zonder succes.  Pas een paar jaar na zijn overlijden was ik in 2008 zover dat ik het op kon brengen om naast een drukke baan ook nog tijd vrij te maken om een tentoonstelling voor te bereiden. Om zo nog meer respect  te krijgen voor een kunstenaar die ik al respecteerde: Jan Schoonhoven, die een groot deel van zijn leven naast een baan als topmanager (PTT) combineerde met een volledig  kunstenaarschap met tentoonstellingen in binnen en buitenland.

.

http://www.cultuurarchief.nl/kunstenaars/schoonhoven-jan-1914.htm